Alt du trenger å vite om refinansieringslån i Norge. Hva er refinansieringslån?

Alt du trenger å vite om refinansieringslån i Norge. Hva er refinansieringslån?

Lån refinansiering er prosessen der man tar opp et nytt lån for å betale et eksisterende lån. Et refinansieringslån kan derfor defineres som et lån som en enkeltperson eller virksomhet tar opp med sikte på å bruke det til å tilbakebetale et annet eksisterende lån [1]. Det er mange tilgjengelige alternativer for nordmenn som akkurat nå ser på refinansieringslån som et bra økonomisk alternativ.

Å refinansiere et lån gir en person muligheten til å erstatte sine eksisterende gjeldsforpliktelser med forpliktelser som tilbyr bedre vilkår siden vilkårene som er knyttet til de eksisterende lånene er erstattet av nyoppdaterte avtaler.

Vanligvis skjer dette når en person eller virksomhet gjennomgår og reviderer rentene som belastes, tilbakebetaling av lån og vilkårene som er tilknyttet en initial kredittavtale.

Hva brukes refinansieringslån til?

Nedenfor er de største grunnene for bruk av refinansieringslån:

Senke Rentene

Hovedårsaken til at låntakere velger å refinansiere er å motta redusert rente, og dermed redusere hele beløpet som skal betales tilbake. Gjeldere vil definitivt benytte seg av muligheten til å refinansiere et lån hver gang renteforholdene endrer seg, og skaper et miljø for mulig sparing på tilbakebetalinger som er knyttet til nye gjeldsbetalingsavtaler.

Forandre lånevilkår

Refinansiering kan også brukes| som en måte å oppnå en lengre tilbakebetalingstid for lån. I dette tilfellet vil imidlertid det totale tilbakebetalingsbeløpet definitivt øke fordi det betales renter for en lengre periode.

Konsolidering av gjeld

I tilfeller der en enkeltperson eller virksomhet har flere lån, kan det være fornuftig å konsolidere dem til ett enkelt lån. Fordelen med å gjøre dette er at det blir enklere å holde oversikt over betalinger, i motsetning til å holde oversikt over flere individuelle lån.

Forandring Av Lånetype

Lån med variabel rente kan føre til at månedlige tilbakebetalinger varierer fordi rentene fortsetter å endre seg. Derfor, hvis du har et slikt lån, er det best å bytte til et fastrentelån. Dette er fordi fastrentelån tilbyr en form for beskyttelse hvis dagens renter er lave, men det er muligheter for at rentene stiger i fremtiden, og dermed blir man garantert forutsigbare månedlige utbetalinger [2].

Senke Månedlige Utbetalinger

Hvis du velger enten å redusere rentene som lånet ditt er utsatt for eller forlenge tidsperioden for å tilbakebetale lånet, blir lånebetalingsbeløpet definitivt mindre enn den opprinnelige lånebetalingen på grunn av at rentene blir lavere eller så får du mer tid til å betale tilbake. Dette betyr at du vil ha en bedre månedlig kontantstrøm, noe som betyr at du har mer penger til disposisjon for andre månedlige utgifter.

Å Betale Ned et Forfalt Lån

Noen lån krever at du tilbakebetaler dem på en bestemt dato. Imidlertid kan det hende at du ikke er i en bra nok økonomisk stilling til å foreta en enorm engangsbetaling. Derfor blir det eneste alternativet som står igjen å refinansiere lånet ved å ta opp et nytt lån, fordi på denne måten får du mer tid til å betale ned gjelden. Et eksempel er et virksomhetslån som krever tilbakebetaling i løpet av noen få år, men som kan refinansieres til langsiktige lån når virksomheten er godt etablert.

Noen Viktige Saker å Huske Om Refinansieringslån

Uansett hvor mye du kan justere lånevilkårene er det to ting som ikke kan endres under refinansiering:

Gjeld

Det er ikke mulig å redusere eller eliminere lånesaldoen din under refinansiering. Prosessen kan faktisk føre til mer gjeld hvis du velger cash-out refinansiering.

Sikkerhet

I tilfeller der det ble brukt sikkerhet for det gamle lånet, kan det samme være nødvendig for det nye lånet, og da blir det risiko for å miste sikkerhetsstillelsen din i tilfelle lånebetaling er misligholdt [3].

Hva er noen av de mest troverdige steder der du kan arrangere refinansieringslån i Norge?

Det er flere steder du kan skaffe deg refinansieringslån i Norge. Her er noen av de mest troverdig:

Finansagenter

Dette er finansinstitusjoner som tilbyrpersonlige lån og refinansiering. Et eksempel på en finansagent i Norge er Axo Finans som tilbyr forbrukslån og refinansieringslån uten behov for sikkerhet [4]. I tillegg innebærer ikke lånemeglingstjenestene deres noen kostnader, noe som gjør Axo til en av de ledende aktørene i bransjen.

Banker

De tilbyr også refinansieringslån. Hvis du ønsker å refinansiere et lån, kan et av alternativene være å konsultere en bank og forhandle om et lån med bedre tilbakebetalingsvilkår. Utfordringen med dette er imidlertid at bankene har en tendens til å legge til spesifikke krav til refinansiering. Disse kan omfatte aldersbegrensninger og/eller avstandsbegrensninger for billån, utestående saldobegrensninger, osv.

Statsstøttede Lån

Hvis du er ute etter refinansieringsalternativer, kan du benytte statsstøttede lånene som tilbys av den norske regjeringen til å tilbakebetale dine gamle lån.

[1] Wamala, Yowana. “What Does It Mean to Refinance a Loan?” ValuePenguin. ValuePenguin, June 29, 2020.
[2] Nicastro, Steve, and Steve Nicastro “Types of Personal Loans.” NerdWallet, June 11, 2019.
[3] Kagan, Julia. “Collateral.” Investopedia. Investopedia, April 21, 2020.
[4] “Axo Finans.” About Axo Finans AS – Axo Finance. Accessed July 9, 2020.